Няколко са факторите, които обуславят избора на слухов апарат.



На първо място е типът слухово увреждане:


  • Невросензорното намаление на слуха е свързано с дисфункцията на вътрешното ухо. Може да се дължи на възрастови дегенеративни изменения, които в различна степен са характерни за всички хора над 60 годишна възраст. Лечението с някои медикаменти, излагането на прекалено силен шум продължително време, травми в областта на главата, проблеми с вестибуларния апарат, също могат да увредят функцията на вътрешното ухо и на дяловете в мозъчната кора, свързани с възприемането на звука .

  • При увреждане на вътрешното ухо подходящите слухови апарати са тези, които имат възможност за по-добра финна настройка, т.е. усилването на звука се осъществява дозирано във всяка честотна зона спрямо намалението на слуха. Това се постига чрез наличието на повече канали и честотни ленти. Един осем канален апарат разделя честотното поле от 125Hz до 8 kHz / това са стойностите от аудиометрията, които са необходими за настройка на цифровите слухови апарати/ на осем независими зони, които успяват пропорционално във всяка от тях спрямо намалението на слуха. Високите класове съвременни цифрови апарати разполагат с над 20 канала на усилване. От изключителна важност за качественото възприемане на звуците и речта са и системите за подтискане на фоновия шум и микрофонията. За предпочитане са слуховите апарати с два микрофона, които адаптивно се настройват спрямо звуковата среда и при наличието на шум го подтискат, давайки превес на човешкия говор.

  • Кондуктивното намаление на слуха се дължи на промени в ушния канал / струпване на ушна кал , наличие на чуждо тяло/ или в средното ухо/ отит, отосклероза, перфорация на тъпанчето и др./ това намаление се нарича още проводно, защото има обструкция, която пречи на провеждането на звука до вътрешното ухо. Подобни слухови загуби могат да бъдат успешно компенсирани дори със слухови апарати от нисък или среден клас / двуканални или четириканални/. Това е така, защото вътрешното ухо е здраво, а има блокаж по пътя на звука в канала или средното ухо.

ВОДЕЩА ПРИ ИЗБОРА НА СЛУХОВ АПАРАТ Е КОНСУЛТАЦИЯТА СЪС СПЕЦИАЛИСТ – АУДИОЛОГ ИЛИ СЛУХОПРОТЕЗИСТ.

ИЗБОРЪТ СЕ БАЗИРА НА ИЗСЛЕДВАНЕТО НА СЛУХА И ИСТОРИЯТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО.